Rólam | About

Faragó Ferenc

Faragó Ferenc

A Duna partján, a Gemenc szomszédságában, Baján nőttem fel, s az életem – a családom, a munkám, és a hobbim révén – viszonylag korán a természet felé terelődött.

Főállásban környezetvédelmi szakértőként dolgozom, a szabadidőmet pedig nagyon szeretem a friss levegőn, a természet csendjében és nyugalmában tölteni.

17 éves koromban vettem az első analóg gépemet, melynek segítségével az utazásaim során, illetve a családi összejöveteleken ismerkedtem a fotográfia rejtelmeivel.

A fotózás eleinte hobbinak indult, majd egyre inkább átalakult önkifejezési eszközzé, s ezzel együtt formálódott bennem az igény, hogy a fotóimon keresztül szélesebb körben is megmutassam a természet szépségét, harmóniáját, s a képeim segítségével felhívjam a figyelmet a természet értékeire. Amint ez a felismerés megérett bennem, amennyit csak időm engedte a szabadban voltam és fotóztam. Hétvégenként, de munka előtt és munka után a hétköznapok során is.

A digitális világba 2002-ben léptem be, egy Olympus C740 UZ-vel. Nem sokkal később tükörreflexes gépre váltottam (20D), amit egy 5D Markt II követett. Ez utóbbi gépvázzal dolgozom a mai napig. Az elmúlt évek digitális kalandozásai után visszakanyarodtam a filmes világba, és egyelőre bele is vesztem. Két Ljubitel, illetve egy Yashica és egy Mamiya segítségével a középformátumú, filmes fotózás nagyszerű és egyedi hangulatú világában kalandozom.

A fotózás szinte minden területe érdekel, de leginkább a természetfotózás vonz. Így rengeteg időt tölthetek a szabadban és megörökíthetem a táj, a természet, az évszakok változatosságát és szépségeit.

A hétvégéimet és a munka utáni kikapcsolódást is a természetben töltöm: túrázással, lovaglással, és ezeket igyekszem összekötni a fotózással – évszaktól, és időjárástól függetlenül. Kislányommal, vagy fotós barátaimmal egész évben járjuk az országot. Túráinkon az évszakok, a táj harmóniáját és szépségét keresem, hogy visszaadhassam azokat a fotóimon.

Be kell vallanom, hogy a szívemhez legközelebb a vizek állnak – mint említettem Baján, a Duna partján nőttem fel. Igazi nyugalmat a víz közelsége biztosít, ezért szívesen megyek olyan vízpartra, folyók, patakok mellé, vagy a Balaton környéki hegyoldalakra, ahonnan rálátás nyílik a tóra. Ha tehetem, szívesen ülök csónakba, és úgy fotózom a víz szépségét és élővilágát.

Földön, vízen, levegőben

Földön, vízen, levegőben

 

Gyermekkorom óta ellenállhatatlan vonzalom köt a repüléshez. Repülőgép vezetőként gyakran nyílik alkalmam légifotózásra is, s ezáltal a hazai tájakat a szokásostól eltérő nézőpontból bemutatni. A madárszemmel készített fotók a jól ismert táj izgalmas, érdekes új arcát mutatják meg.

Repülni jó!

Repülni jó!

 

Az utóbbi időben a repülőgépet helyettesíti egy Mavic 2 Pro drón. A repülés élményét ugyan nem adja vissza, de könnyen és remekül lehet légifotózásra használni.

 

Boldogsággal tölt el, hogy kislányom, aki hozzám hasonlóan imádja a természetet, szintén felfedezte magának a fotózást, sőt már saját fényképezőgépével fotózgat. Korábban az én gépeimre lecsapva ismerkedett a fotózással, kiérdemelt már egy külön fényképezőt.

Fontosnak tartom a mai „modern”, a technika vívmányaival körülvett, a televízió által (félre) nevelt ember figyelmét felhívni a természet szépségeire, harmóniájára, s rányitni a szemét, hogy észrevegye a benne rejtőző csodákat. Ösztönözni arra, hogy sokat járjon a szabadba, ne csak a televízióból ismerje, hanem átélje a természet tökéletességét és ráébredjen, hogy óvnia kell ezeket a természeti értékeket!

Képeimmel szeretném megmutatni, hogy milyen gyönyörű tájaink vannak, és hogy én milyen szépséget találok a természetben. Remélem, sikerül!


EREDMÉNYEK:

International CHILD 2014: “A” (“Child”) kategória – Angels című képem kiállításra elfogadva, “C” (“Life”) kategória – Gathering clouds című képek kiállításra elfogadva, Salon prise

Prizma Kör 2014: “Fény” kategória – Elköszönő fények és Fénytükör című képeim kiállításra elfogadva, “Szín” kategória III. díj –  Mezőgazdasági táj című képem.

XIV. Nemzetközi Magyar Fotópályázat 2014. “A” kategóriája  I. díj – Mezőgazdasági táj című képem.

XIX. Jászkun Fotószalon (2014.) – az Égi jelek című fotóm kiállításra elfogadva.

4. Házunk – Hazánk fotópályázat (2014.) – Rezdülő tükör című fotóm kiállításra elfogadva.

Danube-Duna Nemzetközi Fotópályázat (2011.) – Rezdülő tükör című fotóm kiállításra elfogadva.