Mártély

Esti horgászat (Mártély, 2013. október 28.)

Esti horgászat (Mártély, 2013. október 28.)

 

János barátomtól hallottam Mártélyról, a Tisza-parti kis településről. Évekkel ezelőtt már emlegette, sőt… a fotói még szebben beszéltek. Eljutni ide, s személyesen is felfedezni viszont ezidáig nem volt lehetőségem. Jó két hete Zotyóval és a fotós csapattal levonultak pár napra, de úgy alakult, hogy nem tudtam csatlakozni. Október végén viszont a közelbe szólított a munkám, eljött hát az idő, hogy végre magam is megismerjem a Tisza-part e kis gyöngyszemét.

Kincső iskolai szünete épp kapóra jött, hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, így együtt utaztunk, együtt fedeztük fel Mártély nyugalmát és szépségeit.

Hangtalan nyugalom (Mártély, 2013. otóber 29.)

Hangtalan nyugalom (Mártély, 2013. otóber 29.)

 

Szépségből pedig akad itt bőven. A rövid kis partszakasz kirándulásra, sétára csábít. A sétány példásan gondozott, és mindegy, hogy az üdülőktől melyik irányba indulunk: mindkét végén izgalmas tanösvény vár. Kellemes séta közben fedezthetjük fel egy nem is túl régi világ, s az ártéri gazdálkodás mindennapjait. Az ösvény mellett fel-felbukkanó Tisza hívogat, s bizony jól esik leülni a parton, s megszabadulni a mindennapok problémáitól. 

Így persze könnyű megérteni a hajnaltól éjszakáig kint tanyázó horgászokat, akikkel reggelente olyan jól esett kicsit elbeszélgetni. A parton nyugalom van, így ősszel zárva vannak az üdülők, csak egy-egy autó halk morgása – az érkező horgászok hangja – töri meg a reggeli csendet. 

Hajnali slukk (Mártély, 2013. október 29.)

Hajnali slukk (Mártély, 2013. október 29.)

 

Lassan oszlik reggel a sötétség, miközben a csendben gubbasztó horgászokat nézem. A várt köd elmarad, ezzel nincs szerencsém. Elkap a kétely, talán témám se lesz, hiszen így ősszel – köd nélkül – mit lehetne kihozni a már félig üres tájból? Aztán a kelő Nap első sugarai meghozzák a színeket, s úgy oszlatják el az aggodalmamat, mint a sötétséget. Felkél a Nap, s megtörténik maga a csoda! Szempillantás alatt borul aranyba a táj, izzanak a fák, olvadt tükörré válik a víz. 

Aranyló tükrön (Mártély, 2013. október 31.)

Aranyló tükrön (Mártély, 2013. október 31.)

 

Izzó fényekben (Mártély, 2103. október 28.)

Izzó fényekben (Mártély, 2103. október 28.)

 

Fél órán át tart a káprázat, majd csendesülnek a fények, talán érzik, hogy a Tél közeledtével nem helyénvaló már az egész napos hivalkodás. Hiszen október végét írjuk, hiábavaló lenne a próbálkozás, lassan az Ösz ideje is lejár. Az öreg számadó meg puritán, nem szereti a színeket, sem a pompát. De most, most az egyszer még meg lehet mutatni! 

Nem bánom, jól esik a látvány, felmelegíti a lelket. Átadom magam, feloldódom benne. Mire felmerülök már tűnőben az illúzió. A harsogón izzó színek átadják a helyüket a kellemes pasztelleknek. Ezek visszafogottabb természetessége jobban is illik a tájhoz, és az őszhöz.

Feloldódó fények (Mártély, 2013. október 29.)

Feloldódó fények (Mártély, 2013. október 29.)

 

Pasztellszín vizeken (Mártély, 2013. október 29.)

Pasztellszín vizeken (Mártély, 2013. október 29.)

 

Pasztell csobbanás (Mártély, 2013. október 29.)

Pasztell csobbanás (Mártély, 2013. október 29.)

Mire másnap továbbeveztem az őszbe forduló víztől, már utol is érte a tájat az ősz végi időjárás. Az itt töltött néhány nap rengeteget adott. Élményt, látványt, megnyugvást. Cserébe elvett valamit. Egy kis darabot, amivel magához láncolt. Cseppet sem bánom.  

One Response to “Mártély”

  1. […] gépet a kezembe. Nem volt különösebb oka, egyszerűen csak nem adódott lehetőség. Ősszel Mártélyon kalandoztunk, és itt újra előkerült a táskából a […]

Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*