Lomográf tájképek

Rajzolatok

Rajzolatok

Lomográf tájképek címmel új galériába gyűjtöttem az analóg technikával készült tájképeimet. Jóllehet ezek némelyike nélkülözi a lomográf stílus jegyeit, de nagyrészükön azért felfedezőhető itt-ott némi lomo beütés. Hol a gép stílusjegyei, például a Ljubitelek rajza, vagy vignettálása, hol pedig a film kisebb-nagyobb hibái csempésznek be lomográf hangulatot a képekbe.

Egyátalán nem célom erőltetni a lomo hangulatot a tájképeken. Inkább egyfajta kísérletnek indult a dolog, az piszkálja a fantáziám, hogy lehet-e régi, analóg gépekkel tájképezni?

Szerintem lehet, sőt érdemes is. Persze, a moderni digitális gépek vegytiszta képeire itt ne számítson senki. De nem is erről szól a dolog… A film, és a régi, viszonylag egyszerű technika nyújtotta lehetőségek másfajta hangulatot kínálnak. A filmtől, a géptől függően egész más a képek rajza, tónusvilága, az egész kép összessége.

Léptek nyoma

Léptek nyoma

S ezzel együtt másfajta hangulata van a képalkotásnak is. Talán emiatt is szeretem annyira az analóg fényképezést. Van egy fajta szertartásossága a folyamatoknak. A film kiválasztásának, befűzésének, a kép elkészítésének. Nem csak betolja az ember a kártyát a gépbe és indul… A fényeknek, a várható megvilágításnak, és a témának megfelelően kell filmet választani. Nincs menet közben érzékenység váltás, ha 100-as film van bent, akkor csak ISO 100 van míg ki nem fut.

A kép készítése sem egy gyors kattintás. Meg kell szokni a tüköraknás gép keresőjét. Elsőre nehéz megtalálni a képkivágást, küzdeni kell még a vízszintessel is, de van egy határozott bája – kedvelem nagyon. Fénymérő nincs a gépben, ezért a helyes expozíció meghatározás is külön téma és egy kis idő. Kapkodni itt nem kell. Ha minden a megfelelő, akkor elkészülhet a kép. És bizony még egy ideig rejtve marad. Sokszor csak hetek, vagy akár hónapok múlva látom viszont a fotókat, attól függően, hogy mikor sikerült a laborba eljutni.

Álom-erdőÁlom-erdő

 A hangulat tehát adott, és magával is ragadott. A kísérletezgetést pedig folytatom, mert érdekel, hogy miket lehet az analóg technikával alkotni. Összegyűjtöttem az eddig elkészült képekből a galériát. Igyekszem folyamatosan bővíteni.

Kíváncsi vagyok a véleményekre, szívesen fogadok minden hozzászólást!

4 Responses to “Lomográf tájképek”

 1. cerezo says:

  Szia! Nagyon jó kísérlet szerintem, tetszenek a képek, annak ellenére, hogy én sajnos nem vagyok tisztában a régi, analóg fotózással, előhívással. A digitális fotózással jelentősen felgyorsult a fotózás, és így bizony nincs szükség olyan dolgokra, amik valószínűleg a sava-borsát adták az egész folyamatnak. Szeretem a hagyományos dolgokat a modern technika ellenében, és csak biztatni tudlak, hogy láthassunk még ilyen lomo hangulatú képeket.

 2. FényFaragó says:

  Kedves Cerezo,

  Köszönöm a véleményt, és a bíztatást! Igyekszem majd folyamatosan bővíteni ezt a galériát. Örülök, ha tetszenek a képek.

  FényFaragó

 3. […] Lomográf tájképek bejegyzés óta bővült a “lomis” galéria. A Ljubitel szorgalmasan dolgozik, viszont […]

 4. […] Lomográf tájképek galériát bővítettem ezzel a filmre készült fotóval. A Parti fűz ugyan nem lomográf kép, […]

Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*