Lim-lomo(gráfiá)k

Phone

Új kategória került az oldalra. A Lomográfiák között a “lomizott” képek lesznek láthatók. Lomi… Nem, nem lomok fotózását jelenti. De akkor mi is a lomográfia?

Egy régi szovjet gyár mára legendássá vált termékével kezdődött minden. A LOMO kompakt automata a maga idejében megbízható, jó minőségű, olcsó fényképezőgép volt, azonban az igazi sikertörténet csak “halála” után, körülbelül másfél évtizede kezdődött, amikor pár fiatal bécsi művészlélek rájött, hogy az állítgatást eleve nem igénylő gép tökéletesen alkalmas véletlenszerű, kapáslövés jellegű képek készítésére.

Az akkoriban szemtelenül újszerű, már-már lázadó stílusú képek nem csak a kábult egyetemisták lelkét hódították meg, hanem többek között a divatszakma is hasznot húzott belőlük. Mindenki számára ismeretlen emberek, ismeretlen élethelyzetekben, ismeretlen helyeken, teljesen érdektelen fotókon – mi lehetne ennél vonzóbb egy modern divattervező számára?

A lomography.hu oldalán olvasható bővebb leírás.

Ne hagyjuk ki persze Dozvald János lomográfiáról szóló elmélkedését sem! Megéri végigolvasni.

Absztrakt (Antelope Canyon, Arizona, 2011. november 5.)

Jó egy évvel ezelőtt még annyira ódzkodtam ettől a műfajtól, hogy azt mondtam, én sosem fogok ilyesmivel foglalkozni. Nem ez volt az első tévedésem… valószínűleg az utolsó sem. Bár a műfaj magában rejti az esetlegességet, azért a lomográfia stílusát még tanulnom kell. Remek segítséget jelent az IPhone-on működő Hipstamatic program, melynek révén mindig a zsebemben tudhatok egy jó kis, többfunkciós masinát, amelynek segítségével bárhol készíthetők remek, lomo hangulatú fényképek.

Persze a professzionális kamerákkal készült képek is “lomizhatók” – utólag. Ehhez azoban tanulnom kell még.. ismerkedni a stílussal, és persze a Photoshop lehetőségeivel. 

A lomográfia, a “lomizás” jó játéknak ígérkezik. Lehetőséget ad újfajta témák keresésére, a szokásostól eltérő, egyedi hangulatú felvételek készítésére, s egy egészen újfajta utómunkára. Meglátjuk, mi sül ki belőle…

A Hipstamatic, illetve a Lim-lom(ogrpahy) galériákat mostantól igyekszem folyamatosan bővíteni. Nem csak a szigorú értelemben vett lomográfiákkal, hanem az utólag “antikolt” fotókkal. Ezért lett a galéria neve lim-lom(ography).

 

 


Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*