Ködbe bújt kápolna

Az országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított Kálvária-domb tetején áll egy kedves kis káplona. A magányos káplona egy  középkori templom maradványaira épült: Valamikor itt a bencés apátság falujának, Szentivánnak, Keresztelő Szent Jánosrólelnevezett temploma állt.

Ködbe bújt Kálvária (Tata, 2014. tavasz) (Yashica Mat 124g, B&W 100 film)

Ködbe bújt Kálvária (Tata, 2014. február)
(Yashica Mat 124g, B&W 100 film)

A kápolna kedves fotó téma. Készítettem már róla lyukkamera felvételt, s természetesen az Öddével is fotóztam. A fenti kép Yashica-val készült, ha emlékeim nem csalnak, akkor 100-as filmre. Az analóg fotózás iránti vonzalom arra késztetett, hogy ködben is megpróbáljam megörökíteni.

A ködös fényhelyzet azért volt érdekes, mert egyrészt érdekelt, hogy a film miként adja vissza a köd hatását, másrészt pedig azért, mert ilyen körülmények között szépen fel lehet erősíteni a térhatást. Ehhez jó alapot teremtett a kápolna előtt húzódó kőfal, amely sötétebb tónusaival a kép előterébe került. Igyekeztem olyan nézőpontot találni, amelyből a kőfal a káplonára vezeti a szemet. Talán így is uralkodó lett valamelyest a fal, de talán nem húzza el a szemet a témáról. Legközelebb kipróbálom úgy, hogy csak a fal teteje látszódjon az előtérben, és cseppet hangsúlyosabban mutatkozzon a kápolna..

A filmen mindenesetre szép a köd, a kép visszaadja a borongós hangulatot, a mozdulatlan némaságot.


KÉPÉRTÉKESÍTÉS – FOTO-GRAF STÚDIÓ


Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*