Képajánló: Hazai vadon élő orchideák

Piros madársisak (Csákvár, 1989.)

Vajda János fotóművész Hazai vadon élő orchideák című gyűjteményét szeretném bemutatni, mely egy igazán egyedi fotókollekciót takar.


Az orchidea nemcsak a trópusok éke. A mérsékelt égöv, így hazánk is számtalan orchidea fajnak ad otthont. A 44 alapfaj mellett 2 alfaj és számtalan hibrid virágzik az országban. A mi orchideáink nem fákon élősködnek, ritka közöttük a nagy virágú egyed és egyelőre még a gyűjtők se nagyon szemelték ki őket otthoni termesztésre, keresztelgetésre.

Orchideáink talajlakók és ellentétben trópusi testvéreikkel, nem paraziták. Néhány, úgynevezett szaprofiton faj egyes növények, főleg fák talajba került korhadékain él. Orchideáink, szakszerű megnevezéssel kosboraink a hagyományos virágokra jellemző módon élnek.

Az orchideák a növényrendszertan csúcsán helyezkednek el. A legfiatalabb család, a mai nap is alakul, a kereszteződésekből és az izolációkból adódóan új fajok születésének lehetünk tanúi.

A mérsékelt égövi kosborok nagy része kistermetű, kis virágzatú, beleolvad a környezetbe, sokszor csak a szakavatott szem veszi észre. Néhány nagyobb, impozáns egyed messziről is felhívja magára a figyelmet, ezek vannak igazán kitéve a szakítás, kiásás veszélyének. A kisebbeket elsősorban élőhelyük általunk előidézett átváltozása veszélyezteti.

 Mocsári nőszőfű (Ócsai Tájvédelmi Körzet, 1989.)

Kosborainkat, mint minden egyéb vadvirágot nem érdemes és nem is szabad leszakítani, mivel nagyon gyorsan tönkre mennek. A mérsékelt égövi orchideák speciális tenyésznek. Gyökérzetük szimbiózisban él a talajban található mikroorganizmusokkal, gombákkal. Életük és szaporodásuk feltétele ennek a társegyednek a talajban való megléte. Azonos fajon belül ez eltérő lehet, az élőhely függvényében.

Egy bizonyos kosbor más – akár csak pár méternyi – helyre, ugyanolyan fajok közé telepítve már nem biztos, hogy életképes maradhat, ha ott már más a talaj összetétel. Ezért hiába való ezek kiásása és áttelepítése. És amíg a leszakított virág a következő évben újra nyílik, a kiásott örökre elveszik a természet és a mi számunkra is.

Minden hazai orchideánk szigorúan védett!

Az itt látható képek a 80-as évek utolsó harmadában végzett, céltudatos gyűjtőmunkájának szemelvénye. Elkészítésük nem jöhetett volna létre Nagy Csaba, Reszler Gábor és Szőcs Dénes barátaim közreműködése nélkül.

Vajda János


A fotók bármelyike megvásárolható az alábbi képekre kattintva:

[photoshelter-gallery g_id=’G0000Y3u.vlKAV5g’ g_name=’Uncolored-Flowers-SzA-ntelen-virA-gok’ width=’600′ f_fullscreen=’t’ bgtrans=’t’ pho_credit=’iptc’ twoup=’f’ f_bbar=’t’ f_bbarbig=’f’ fsvis=’f’ f_show_caption=’t’ crop=’f’ f_enable_embed_btn=’t’ f_htmllinks=’t’ f_l=’t’ f_send_to_friend_btn=’f’ f_show_slidenum=’t’ f_topbar=’f’ f_show_watermark=’t’ img_title=’casc’ linkdest=’c’ trans=’xfade’ target=’_self’ tbs=’5000′ f_link=’t’ f_smooth=’f’ f_mtrx=’t’ f_ap=’t’ f_up=’f’ height=’400′ btype=’old’ bcolor=’#CCCCCC’ ]

 

A képek professzionális minőségű nyomat, giclée, vagy vászonkép formájában rendelhetők.

One Response to “Képajánló: Hazai vadon élő orchideák”

  1. ORsi says:

    tényleg nagyon szépek. éppen a hétvégén beszélgettünk barátokkal arról, hogy németországban is vannak orchideák, csak sokan nem tudják. egyikünk azt vélte, hogy csak 1-2 orchidea található vadon. mindjárt el is küldöm neki a képeket:)

Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*