Retro

A parkban

Igen, folytatódik a blog. A visszatérésnek számos oka van, sokan jelezték, hogy hiányoznak a képek, nekem is hiányzott a fotózás, a felmerült problémák is megoldódtak csendesen, s új utakat, érdekességeket is találtam a régi témák mellett.

A visszatérés egyúttal egy másfajta visszafordulást is jelent. Visszakanyarodást a fotográfia egy másik korszakába, amikor a mai digitális technikához mérten nevetségesen egyszerű technikával, napjaink steril minőségű fotóitól teljesen eltérő,  egészen más minőségű és sajátos hangulatú képek születtek… 

A hőskorszak, és a mai modern technika közötti távolság áthidalását persze a digitális technika tette lehetővé, pontosabban a “Hipstamatic” nevű IPhone alkalmazás, melynek segítségével egy régi, műanyag kamera, és az akkori filmek tulajdonságainak megfelelő fotókat készíthetünk.

A Hipstamatic 100 kamerát a wisconsini Dorbowski fivérek találták ki és gyártották a saját kezükkel 1982-84-ig. Egy primitív műanyag kamera volt, műanyag lencsével, amivel 24 x 24 mm-es négyzetes képeket lehetett készíteni. Bátyjuk Richard pedig 2009-ben megalkotta azt a szoftvert, ami az előd gép minden hibáját tudja produkálni egy IPhone-on. Lehet objektívet, filmet, vakut cserélni, persze mindent csak virtuálisan, de az eredmény a beállításoknak megfelelő lesz. 

Hinta

Véletlenül találtam rá erre az alkalmazásra, és nagyon gyorsan megszerettem. Mostantól mindig a zsebemben lesz a Hipstamatic, és persze időnként itt is megosztom majd a vele készült képeket.

 

Klikk a Galériára a nagyobb képekért:

Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*