A Tél hangjai

Sóhaj

Cssssss! Hallod odakint a Tél hangjait? Nem? Pedig most is szól… Maradj csendben kicsit! Fülelj!

Panaszos sóhajtására némán válaszolnak a hegyek, s csendesen kopognak az ágak, ahogy a fák fázósan megremegnek. Hidegen roppan a hó az erdő mélyén, őzek lépte nyomán, s a nyulak nyugtalan kaparászását hallgatja az éhes vadász, aki még ilyenkor is nesztelenül jár. Vörös bundájáról halkan peregnek a hószemek.

Csilineglés

S csilingel a Tél, hol a nap fénye megcsillan a lankák dombtakaróin, s csilingelése felhangzik, ha selymes szőrű, vidám lovacska szánkóval szalad az erdőben. Csilingel a hóban játszó gyermekek önfeledt kacagásában. Hangosan kopog, amint a veres sipkás doktor a fákat  vizsgálja. Zörgő dallamot játszik, ha a szelek az erdőn át rohanva a fenyvest rázzák. Recseg és ropog az öreg fák öles ágaiban, s kunyhók dermedt, jégvirágos ablakainál. Halkan kopácsol, amikor a cinegék magot lelnek az etetőknél.

Fagyos ropogás

Üvölt, ha az északi szelek felbosszantják, szörnyű vonyításába a táj minden panasza belevegyül. De aztán békésen ropog a kandalló meleg tüzében, lágyan lobog a falon, s halkan duruzsolva elnyugszik a szobában. Békéje halk mormogássá szelídül, amint baráti beszélgetésekbe, s a forralt bor fahéj-illatába oldódik. Az ünnep közeledtével hangosan ki nem mondott gyermek-vágyak suttogása szól, s a konyhákból gyakrabban hallani a nagyik sertepertélését, sercegést, s a porcukor halk permetelését.

Mennyi hang! Pedig a Tél néma… Mégis… Vannak, akik hallják Őt.

(Barátomnak, Jánosnak, mert tudom, hogy ő hallja.)

6 Responses to “A Tél hangjai”

 1. János says:

  No, kijött a lírikus belőled :) Köszönöm!

 2. Pöttyös says:

  Hát, ez így lett kerek, a szöveggel, a képekkel. Letisztult munka, gratulálok!
  Jön belőlük a hóillat, és a jeges tisztaság, nagyon-nagyon szépen rajzol a kemény fényvilág…

  Az első képért kimondottan irigyellek :)

 3. Fényfaragó says:

  Köszönöm János. Néha kell, hogy kijöjjön…

 4. Fényfaragó says:

  Köszönöm Pöttyös! Örülök, hogy tetszik! Igyekeztem áthozni a képekkel azt a szépséget, amit odakint láttam. Külön örülök, hogy tetszik a kép… Az az én kedvencem is.

 5. Nagyon szép fotók, különösen a második előtere tetszik.
  Üdv

 6. Fényfaragó says:

  Kedves Béla,

  Nagyon köszönöm! Megtisztelő a véleményed! Örülök, hogy írtál!

Mondd el a velemenyed! Leave a Reply

*